Κέρκυρα

« Προηγούμενο
Επόμενο »

Ο συγγραφέας περιγράφει τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο του 1940 και την Ιταλική κατοχή της Κερκύρας και της Γερμανικής στη συνέχεια.

Την Κέρκυρα εποφθαλμιούσε η Ιταλία πριν ακόμη ο Μουσολίνι διαμορφώσει το δόγμα του για τον έλεγχον της Μεσογείου (Mare Nostrum) και την αμφισβήτηση της Βρετανικής ηγεμονίας.

Το 1923 με την δολοφονία του Στρατηγού Tellini η Ιταλία κατέλαβε την Κέρκυρα σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά τελικά αναγκάστηκε να αποχωρίσει ύστερα από την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών.

Για όλους αυτούς τους λόγους τα εχθρικά αισθήματα κατά της Ιταλίας που εκδηλώθηκαν με την κήρυξη του πολέμου σε όλη την Ελλάδα είχαν ήδη εκδηλωθεί πολύ πιο πρίν στην Κέρκυρα. Το εθνικό της φρόνιμα ανέβηκε κατακόρυφα στη συνέχεια με τη νικηφόρο πορεία του Στρατού μας.

Η Γερμανική επέμβαση άλλαξε όμως τα δεδομένα και έτσι η χώρα μας βρέθηκε υπό ξενική κατοχή. Τα Επτάνησα ετέθησαν υπό Ιταλική διοίκηση και η φασιστική της Κυβέρνηση προσπάθησε να τα αποσπάσει από την Ελληνική Επικράτεια.

Το πνεύμα αντιστάσεως του Κερκυραϊκού λαού παρέμεινε ακλόνητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση της Κερκυραϊκής νεολαίας μετά την λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωτο-Κύριακο του Νοεμβρίου το 1941.

Η εκδήλωση αυτή περιγράφεται με λεπτομέρεια από τον συγγραφέα πού σαν 12χρονος μαθητής συμμετείχε σ’ αυτήν.

Η Κέρκυρα σε όλη την πολεμική περίοδο υπέστη συνεχείς βομβαρδισμούς. Είναι συναρπαστική η περιγραφή του εμπρησμού της από τους Γερμανούς του Σεπτεμβρίου του 1943.

Η Γερμανική κατοχή σηματοδότησε την οργάνωση και ενδυνάμωση της εθνικής αντιστάσεως, με τις αντιθέσεις της.

Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική αφήγηση που διαλέγεται με διάφορες ιστορίες και μας μεταφέρει στο πνεύμα της εποχής αυτής.

 

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία